Achter de 7000 woningen zit een groot verhaal

De woningbouwopgave in Bergen op Zoom gaat volgens wethouder Joey van Aken om de wisselwerking tussen snelheid én kwaliteit. "We willen snelheid maken, omdat veel mensen nu op een woning zitten te wachten.  Daarom hebben we het programma Woningbouwversnelling opgezet. De woningen die we bouwen voegen vervolgens iets toe aan de kwaliteit en beleving van de stad, wat weer een positieve invloed heeft op het voorzieningenniveau van Bergen op Zoom."  

De ambitie is om 7.000 woningen te bouwen tot 2040, kun je daar wat meer over vertellen?

In ons collegeakkoord hebben wij afgesproken dat we tot 2040 7.000 woningen willen bouwen. Daar zit een groter verhaal achter. In Noord-Brabant werken we samen aan de nationale woningbouwopgave. Dat heet de schaalsprong. Zoals ook Roosendaal, Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven dat doen. We hebben voor de periode 2020-2030 de afspraak met de Provincie dat we 3.000 woningen bouwen. Voor de periode 2030-2040 hebben we afgesproken dat we 1.300 woningen bouwen. Verder hebben we afspraken gemaakt binnen de Stedelijke Regio West-Brabant West. Bergen op Zoom levert daarmee haar bijdrage aan de extra woningen die ons land zo hard nodig heeft. Voor Bergen op Zoom betekent dit dat we in totaal zo’n 7.000 woningen gaan bouwen in de periode 2020 – 2040. Dat hebben we met het Rijk en de Provincie vastgelegd in de Uitvoeringsagenda NOVEX. 

Voor wie bouwen we die woningen?

In Bergen op Zoom kiezen we natuurlijk voor kwaliteit. Kwaliteit waar iedereen in kan wonen, dus we bouwen voor elke portemonnee. De woningen die we bouwen moeten echt waarde toevoegen aan onze stad. Want als stad met meer dan 700 monumenten weten wij maar al te goed dat deze woningen er lang kunnen staan. Daarom kiezen we voor kwaliteit. Wij willen dat de woningen die wij gaan bouwen in onze stad een positieve invloed hebben op de vitaliteit van ons voorzieningenniveau. We willen dat de mensen die hier nu graag willen blijven wonen en willen komen wonen ook in Bergen op Zoom naar onze winkels gaan, naar het theater gaan, naar onze restaurants, naar onze bibliotheek, naar onze cafés en naar onze sportclubs. 

Hoe organiseren we dat in Bergen op Zoom?

We willen niet alleen bouwen, we willen ook snelheid maken. Want veel mensen zitten op deze woningen te wachten. En bouwen in Nederland duurt lang. Gemiddeld duurt het tussen de zeven en tien jaar tot de schop de grond in gaat. Daarom hebben we een programma woningbouwversnelling ingevoerd, waarbij we ons richten op grote gebieden waar ruimte is om te bouwen en waar wat te verbeteren valt. Deze gebieden noemen we de Focusprojecten. 

Elk Focusproject heeft een eigen projectwethouder die integraal verantwoordelijk is voor de balans tussen kwaliteit, duurzaamheid én snelheid. In ons college zijn de Focusprojecten als volgt verdeelt: wethouder Joost Pals voor Waterfront, wethouder Letty Demmers voor Westersingel, wethouder Hans-Peter Verroen voor Vrederust, wethouder Dominique Hopmans voor Plein13. 

Zelf ben ik projectwethouder voor de herontwikkeling van het Bravis-terrein, waar we wonen, zorg (het zorgplein) en natuur in samenhang gaan realiseren. Ook ben ik verantwoordelijk voor de Focusprojecten van Stadlander. Daarover hebben we met elkaar duidelijke afspraken gemaakt in onze prestatieafspraken tussen Stadlander, de Huurdersbelangenverenigingen en de Gemeente Bergen op Zoom.