De inhoud is geladen.

Over BOZ bouwt

Over BOZ bouwt

Er is in Nederland een groot tekort aan betaalbare woningen. Ook in Bergen op Zoom. Er ligt een flinke opgave om huidige en toekomstige bewoners aan onze stad te verbinden. Dat doen we door nieuwe woningen te bouwen én gebieden aantrekkelijker in te richten. Zo houden we de kwaliteit van de stad op peil.

Opgave

De ambitie van het huidige college is om 7.000 nieuwe woningen voor 2040 te bouwen. Zo’n getal geeft een richting aan, het is geen doel op zich. Het drukt de urgentie uit om nieuwbouwplannen te verkennen en te versnellen, zodat we ook in de toekomst een aantrekkelijke stad zijn om in te wonen, te werken en te ontspannen. Een fijn thuis kunnen bieden, voor elke portemonnee, in elke levensfase.

Dat is een ingewikkelde puzzel. Want net als in heel Nederland, heeft Bergen op Zoom een tekort aan betaalbare woningen. Ook in onze gemeente neemt het aantal eenpersoonshuishoudens toe, komen starters moeilijk aan een woning, willen ouderen wat kleiner gaan wonen en speelt betaalbaarheid een rol. 

Daarom zetten we in op het versnellen van de huidige woningbouwprojecten én het starten van nieuwe woningbouwprojecten in grote gebieden (focusprojecten). Lopende nieuwbouwprojecten zijn binnen nu en twee jaar klaar. Er is dus werk aan de winkel!

Oog voor kwaliteit

In Bergen op Zoom kiezen we voor kwaliteit. Als stad hebben we een unieke ligging. Tussen het water van de Zeeuwse Delta en het groen van de Brabantse Wal met in het midden een historische binnenstad. Zulke kwaliteiten wil je behouden en versterken. Met de woningbouwopgave leveren we hier een bijdrage aan, zodat je als stad wat te bieden hebt aan jongeren, ouderen, gezinnen en mensen die hier willen komen wonen vanwege de rust, ruimte, natuur en levendige binnenstad. 

Op hoofdlijnen willen we transformeren naar een gezonde en aantrekkelijke stad. Met meer ruimte voor wandelaars en fietsers. We maken de stad groener en aangenamer en willen onze voorzieningen vitaal houden. Ook willen we meer betekenis geven aan ons erfgoed.

Focusprojecten

Voor de bouw van nieuwe woningen richten we ons op grote gebieden binnen de stad. Locaties waar wat te verbeteren en te verfraaien valt. Dat is goed voor de wijk én straalt af op de beleving van de hele stad. Het gaat om Waterfront, Stadsreparatie Westersingel, Plein 13, Landgoed Vrederust en Bravis. Voor sociale huurwoningen is Stadlander aan zet. De gemeente faciliteert hierbij.

Per gebied ontwikkelen we een stedenbouwkundig plan, waarbij we rekening houden met sociale en maatschappelijke opgaves zoals hittestress, de energietransitie, nieuwe vormen van mobiliteit, circulair bouwen en een groeiend aantal eenpersoonshuishoudens.

Bekijk de focusprojecten

Welke afspraken zijn er gemaakt met de provincie en de regio?

Bergen op Zoom heeft met provincie Noord-Brabant afgesproken om 3.000 woningen te bouwen in de periode 2020-2030. Van dit aantal is voor 2.225 woningen een prestatieafspraak gemaakt in de Regionale Woondeal. In de periode 2030-2040 hebben we de afspraak dat we 1.300 woningen bouwen.

Daarnaast werken we in Brabant samen aan de nationale woningbouwopgave. Binnen deze samenwerking levert Bergen op Zoom haar bijdrage aan de realisatie van extra woningen die ons land zo hard nodig heeft. Dat heet de schaalsprong, zoals ook Roosendaal, Breda, Tilburg ’s-Hertogenbosch en Eindhoven dat doen. 

In totaal zetten we als gemeente in op 7.000 nieuwe woningen voor 2040. Om de woningbouwopgave te kunnen oppakken zijn er goede afspraken gemaakt met het Rijk, de provincie en de stedelijke regio West-Brabant West. Voor extra middelen, maar ook over de verdeling van soorten woningen. We gaan bij elk nieuw groot project uit van een verdeling in prijsklasse van 30% laag (inclusief sociale huur), 40% midden en 30% hoog. 

Waar houden we nog meer rekening mee?

Het Rijk stuurt aan op de 15 minuten stad. Dit houdt in dat iedere inwoner toegang heeft tot winkels, werkgelegenheid, onderwijs, zorg, groen, sport- en cultuurfaciliteiten op maximaal vijftien minuten fietsen of wandelen. De provincie Noord-Brabant zet in op binnenstedelijk bouwen om de natuur in het buitengebied te beschermen.

Als gemeente zelf hebben we natuurlijk ook een kijk op de toekomst. Deze staat beschreven in de Omgevingsvisie, de Pijlervisie Economie en de Pijlervisie Sociaal en Veilig. Deze visies gebruiken we als kompas voor de uitwerking van de stedenbouwkundige plannen per focusgebied.