Landgoed Vrederust

De zorg verandert. GGZ West Noord Brabant biedt steeds meer geestelijke gezondheidszorg buiten landgoed Vrederust. Met deze verschuiving in de zorg is het landgoed te groot geworden. Een transformatie is nodig om het landgoed in de toekomst te behouden en te versterken. Op deze cultuurhistorische plek liggen prachtige kansen om zorg, wonen en werken hand in hand te laten gaan. 

Wat treffen we aan op Landgoed Vrederust?

Al meer dan 100 jaar is Landgoed Vrederust door de GGZ en voorgangers in gebruik als psychotherapeutisch centrum. Maar GGZ West Noord Brabant biedt steeds meer specialistische geestelijke gezondheidszorg buiten het landgoed. Mensen blijven zo lang mogelijk functioneren in de maatschappij, waardoor steeds meer gebouwen op landgoed Vrederust geen functie meer hebben.

Nu de zorg verandert, heeft GGZ West Noord Brabant het landgoed niet meer in zijn geheel nodig. Zorggebouwen staan leeg en op het terrein ontstaat achterstallig onderhoud. Dat is zonde, want met haar unieke historie is landgoed Vrederust één van de bijzondere plekjes van de gemeente Bergen op Zoom. Mede met de woningbouwopgave willen we de kwaliteiten van het landgoed herstellen en nieuw leven inblazen. 

GGZ West Noord Brabant is eigenaar van het landgoed en neemt het initiatief voor de herontwikkeling van het gebied. De gemeente steunt het initiatief om meerdere redenen. Het gebied is van cultuurhistorische waarde, is aantrekkelijk voor recreanten en sluit aan op de behoefte om landelijk te wonen, in de nabijheid van de stad. Er is ruimte voor woningbouw waarmee we direct ook de kwaliteit van het gebied kunnen herstellen en versterken. 

Waar willen we naar toe met Landgoed Vrederust?

Waar de andere focusgebieden zich kenmerken door wonen in de stad, is het doel hier om een levendige plek te ontwikkelen met een natuurlijk karakter. Wonen in de natuur. In de sfeer van een parkbos, boskamers of tussen de coulissen. 

Een plek waar wonen en zorg samengaan en waar we inspelen op duurzaamheid. Energiezuinige woningen, gebouwd met duurzame materialen, worden omringd door diverse plantensoorten. Mooi verwerven in het huidige landschap. 

Een deel van de zorg blijft in het gebied. Ook blijven de historische monumenten, zoals de oude villa’s en de kerk behouden. De hoofdentree krijgt een centrale rol. De boomrijke laan biedt straks toegang tot de historische gebouwen die publiekelijke toegankelijk zijn. Voor de invulling van deze gebouwen zien we mogelijkheden voor lokaal en sociaal ondernemerschap. Insteek is om een gebied met wederzijdse voordelen te ontwikkelen. Een gebied waar ruimte is voor natuur, recreatie, cultuurhistorie, wonen, zorgverlening en dagbesteding. 

Wethouder Hans Peter Verroen over Landgoed Vrederust:

"We kunnen van dit gebied een levendige plek maken met een natuurlijk karakter. Met betaalbare woningen, mooi verweven in het karakteristieke landschap."

.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Een stedenbouwkundig bureau werkt aan een ontwikkelvisie voor het gebied. Een voorstel waarbij de ambities worden omgezet naar een ruimtelijke indeling. 

De eerste schetsen en ideeën zijn in juni 2024 toegelicht aan de huidige bewoners van het landgoed en de gemeenteraad. In juli volgde een participatiebijeenkomst waarbij wensen, zorgen en ideeën per thema zijn opgehaald. Zo is er onder andere gesproken over de ontsluiting van het verkeer, het behoud van natuur en de samenhang tussen zorg en wonen op het landgoed. 

Welke acties volgen?

Op basis van wat met bewoners is besproken, legt het stedenbouwkundige bureau de laatste hand aan de Ontwikkelvisie voor het landgoed. Dit eindconcept presenteert GGZ West Noord Brabant eerst aan de belanghebbenden. Stap daarna is om de visie ter besluitvorming voor te leggen aan het college van B&W en de gemeenteraad. Naar verwachting zal dit begin 2025 zijn.

Na vaststelling van de Ontwikkelvisie kan een start worden gemaakt met het ontwerp. 

Planning

  1. Momenteel bezig: Initiatiefase -

    Benoeming Hans Peter Verroen als projectwethouder (april 2023)
    Formulering projectopdracht. Vastgesteld door College van B&W (juli 2023)
    Intentieovereenkomst gemeente Bergen op Zoom en GGZ West Noord Brabant ondertekend (augustus 2023)
    Projectorganisatie ingericht (december 2023) 

  2. Momenteel bezig: Fase 2 -

    Start onderzoeken
    Selectie stedenbouwkundig bureau 
    Ambities voor toekomstige inrichting bepaald 
    Eerste schetsen gepresenteerd aan bewoners van het landgoed (juni 2024) 
    Participatiebijeenkomst met bewoners voor nadere uitwerking Programma van Eisen en Ontwikkelvisie (juli 2024). Terugkoppeling volgt binnenkort.
    Ontwikkelvisie laten vaststellen door college van B&W en de gemeenteraad (naar verwachting begin 2025)

  3. Nog te doen: Ontwerpfase

    -

  4. Nog te doen: Voorbereidingsfase

    -

  5. Nog te doen: Realisatiefase

    -