Westersingel
Met de stadsreparatie Westersingel willen we de historische stadsstructuur tussen de binnenstad en de westkant van de stad (havenkwartier) herstellen. Met een knipoog naar het verleden. Een verkeersluw gebied met veel groen en variatie aan woningen in hartje centrum.
Wat treffen we aan op de Westersingel?
Op je gemak de Gevangenpoort uitlopen in de richting het Havenkwartier? Dat zit er niet in. De Westersingel loopt als drukke verkeersader dwars door de stad heen. De wens is om van deze singel weer een gewone stadsstraat te maken. Verkeersluw, met aandacht voor wandelaars en fietsers. Op die manier verbinden we het oosten en westen van Bergen op Zoom en halen we een stuk historie van de stad terug.
Ook zien we langs de Westersingel een wat rommelig beeld. Het asfalt, de lantaarnpalen en het groen is sterk verouderd. Het onkruid op de plek van de voormalige brandweerkazerne, de vergane glorie van de Stoelemat en de geparkeerde auto’s op het Koepelplein vragen om een andere uitstraling. Met de woningbouwopgave willen we hier een nieuwe bestemming aan geven. De parkeeroplossing voor de extra woningen zoeken we in een verdiepte of half verdiepte parkeergarage.
Voordat we daadwerkelijk kunnen herontwikkelen, moet er nog veel gebeuren. Hoewel het project al enige tijd speelt, staan we nog aan het begin van het ontwikkelproces (initiatiefase).
Belangrijke stap is om samen met alle belanghebbenden tot een gedeeld beeld te komen. De gemeente is deels eigenaar, maar er zijn ook andere grond- en vastgoedeigenaren. Met elkaar verkennen we de mogelijkheden.
Plangebied
Waar willen we naar toe?
Met de bouw van duurzame, betaalbare woningen dragen we bij aan de woningbouwopgave én geven we het gebied een kwaliteitsimpuls.
Met de afwaardering van de Westersingel tot een 30 km/h weg ontstaat een natuurlijke overgang tussen de oude binnenstad en het Havenkwartier. Met de Gevangenpoort als herkenningspunt. De wens is om op deze locatie het binnenstedelijk leven te vergroten. Op een groene en duurzame manier, met een knipoog naar het verleden.
Daarbij willen we inspelen op de vraag naar woningen en de vele woonwensen die er zijn. Het toevoegen van betaalbare appartementen voor de starter die graag op zichzelf wil wonen, eengezinswoningen voor jonge gezinnen die plezier beleven aan het stedelijk wonen en senioren die voorzieningen het liefst op loopafstand hebben.
Een diversiteit aan woningen, waarvoor we ruimte zien op de plek waar voorheen de brandweerkazerne stond. Ook op de locatie van de Stoelemat, in de Koepelstraat en het Mineurplein verkennen we met andere partijen de mogelijkheden voor nieuwbouw en het toevoegen van parkeervoorzieningen.
Wat is er tot nu toe gebeurd?
In december 2023 hebben we een eerste houtkoolschets gepresenteerd. Een ‘praatplaat’ om het gesprek met de omgeving te kunnen voeren. De hoge woontoren van 42 meter die is ingetekend op het terrein van de voormalige brandweerkazerne riep veel weerstand op bij omwonenden. Zij zien de hoge toren niet zitten vanwege het negeren van de bestaande structuur van de stad, de privacy, de schaduwwerking en het verlies aan uitzicht.
Sinds de bewonersavond werkt de gemeente aan een haalbaarheidsstudie. Hierbij wordt gekeken naar welke ruimtelijke aanpassingen er mogelijk zijn en wat dit betekent voor de financiële haalbaarheid van de gebiedsontwikkeling.
Welke acties volgen nog?
Een belangrijk onderdeel van het ontwikkelproces is de participatie met belanghebbenden. In de tweede helft van 2024 bereiden we deze voor:
- We herijken de projectopdracht. We voegen een fasering in en een duidelijke afbakening van het projectgebied.
- We ontwikkelen een concept van het programma van eisen. In dit programma vatten we de eisen, randvoorwaarden en wensen samen voor alle zaken die bij een gebiedsontwikkeling komen kijken, zoals mobiliteit, wonen, groen, duurzaamheid en archeologie.
- Op basis van de haalbaarheidsstudie maken we een voorstel voor een Voorlopig Ontwerp.
Het idee is om verschillende varianten en keuze opties voor te leggen aan bewoners, ondernemers en belangenverenigingen, zodat we echt met elkaar in gesprek kunnen over het beste en financieel haalbare plan.
Na vaststelling van het Programma van Eisen en het Voorlopig Ontwerp, volgt een Definitief Ontwerp. Het streven is om de locatie van de oude brandweerkazerne en het Koepelplein in 2026 openbaar aan te besteden. Ontwikkelaars kunnen zich dan inschrijven met een goed plan dat voldoet aan de ruimtelijke eisen van het dan geldende Omgevingsplan.
Voor de herontwikkeling van de locatie Stoelemat ligt het initiatief bij de particuliere eigenaar. De gemeente heeft hierin een faciliterende rol.
De herontwikkeling van het Mineurplein zien we als de tweede fase van de gebiedsontwikkeling aan de Westersingel.
Planning
Momenteel bezig: Initiatiefase -
Benoeming Letty Demmers als projectwethouder.
Formulering projectopdracht. Vastgesteld door College van B&W (24-7-2023).
Ontwikkeling houtskoolschets op basis van geldend beleid, de Omgevingsvisie en aanwezige expertise.
Informatiebijeenkomst met belanghebbenden (december 2023)
Verkennende gesprekken gevoerd met particuliere grondeigenaren, belangenverenigingen en gemeenteraad (juli 2024 – oktober 2024).
Onderzoek naar ruimtelijke en financiële haalbaarheid (loopt).
Herijken projectopdracht, in het bijzonder de ontwikkelstrategie (loopt).
Vaststellen projectopdracht College van B&W naar verwachting in december 2024.Momenteel bezig: Definitiefase -
Opstellen integraal Programma van Eisen (december 2024 – januari 2025).
Opstellen Voorlopig Ontwerp inclusief varianten n.a.v. haalbaarheidsstudie en input omgeving.
Participatietraject in voorjaar van 2025.
Marktconsultatie
Vaststellen integraal Programma van Eisen en Voorlopig Ontwerp in de Gemeenteraad in de zomer van 2025.Nog te doen: Ontwerpfase
-
Nog te doen: Voorbereidingsfase
-
Nog te doen: Realisatiefase
-