Plein 13

Van grijs naar groen. Dat is het doel voor Plein 13. We willen er een groene plek van maken waar mensen kunnen wonen, werken en ontspannen. En een plek waar creatieve en ondernemende mensen elkaar makkelijk weten te vinden.
De situatie op dit moment
Op Plein 13 is nu een grote parkeerplaats met kantoorpanden. Sommige kantoren staan leeg, andere zijn omgebouwd tot woningen. In de buurt van het plein worden kwetsbare groepen opgevangen.
Plein 13 is vooral een praktisch plein. Maar het is niet gezellig of aantrekkelijk. Dat is jammer, want een betere verbinding met de historische binnenstad zou goed zijn voor de stad, de bewoners en de lokale winkels.
Foto's Plein 13 en omgeving
Waar willen we naar toe met Plein 13?
We willen van Plein 13 en de omgeving een groene en levendige plek maken. Een stadspark waar mensen kunnen wonen, werken en elkaar ontmoeten. We zoeken een goede balans tussen rust en levendigheid.
In het midden van het plein komt een groen stadshart. Hier krijgen voetgangers en fietsers voorrang. Je kunt er rustig zitten in de zon of met elkaar afspreken in een paviljoen.
Een groene bomenlaan leidt voetgangers via de Jacob Obrechtlaan, over het groene plein naar de binnenstad. Hier vind je winkels, een theater, horeca en het treinstation. Alles is op loopafstand.
Rondom het plein staan parkvilla’s en appartementen. Er zijn woningen voor iedereen: koop- en huurwoningen, grote en kleine appartementen. Er zijn woningen voor starters en mensen die zorg aan huis nodig hebben.
Langs het spoor willen we gebouwen met meerdere functies. Daar kunnen kleine werkplaatsen, creatieve bedrijven en productiebedrijven zich vestigen. Ook komt hier een duurzame parkeeroplossing. Op de hoek van de Erasmuslaan en Jacob Obrechtlaan is ruimte voor een appartement.
In je vrije tijd valt er genoeg te doen in de omgeving van het plein. Je kunt naar de film, het theater of winkelen in de stad. Ook kun je sporten op het sportplein of genieten van eten en drinken op de Grote Markt. Inspiratie vindt je bij de ‘creatieve bedrijven’. Alles is dichtbij.
Plein 13 in de toekomst? Wij denken aan een levendige plek waar wonen, werken en ontspannen goed samengaan.
Wat is er al gebeurd?
Een deel van de gebouwen op en rond Plein 13 is van de gemeente. Een ander deel is in eigendom van derden. In september 2023 zijn eigenaren, huurders en bewoners uitgenodigd voor een eerste informatiebijeenkomst.
Tijdens deze bijeenkomst zijn de eerste plannen gepresenteerd met maquettes (schaalmodellen) en tekeningen. Direct betrokkenen konden hun mening geven. Op basis hiervan zijn de plannen aangepast. Het stadskantoor blijft behouden in het nieuwe plan.
Tegelijkertijd is een onderzoek uitgevoerd naar mobiliteit, natuur en de veiligheid. Met deze informatie is een eerste Programma van Eisen opgesteld. Dit programma houdt rekening met wetten en beleidsregels.
Hoe gaat het verder?
Op dit moment maakt een stedenbouwkundig bureau nieuwe tekeningen. Er wordt ook berekend hoeveel geld nodig is en welke opbrengsten het plan oplevert. Dit moet leiden tot een haalbaar ontwerp.
Als dit huiswerk is gedaan, zijn de kaders helder. We kunnen dan de omgeving betrekken bij de verdere plannen. Dit noemen we een participatietraject. Samen werken we toe naar een voorlopig ontwerp.
In februari 2025 worden bewoners en belanghebbenden uitgenodigd om mee te denken. De oproep komt op deze website, op de website van de gemeente en op onze sociale media te staan. Ook krijgen eigenaren, huurders en bewoners van het projectgebied een persoonlijke uitnodiging.
Planning
Momenteel bezig: Initiatiefase - tot 15 december 2023
- Dominique Hopmans benoemd als projectwethouder.
- Opdracht vastgesteld door College van burgemeesters & wethouders (B&W).
- Een stedenbouwkundig bureau gekozen.
- Drie ideeën worden uitgewerkt op basis van beleid, de Omgevingsvisie en de kennis van experts.
- Eigenaren, huurders, bewoners en de gemeenteraad geven hun mening op de uitgewerkte ideeën.
Momenteel bezig: Definitiefase - tot 20 december 2024
- Onderzoek naar mobiliteit, natuur en veiligheid.
- Verder uitwerken van het plan, inclusief het stadskantoor.
- Op 2 oktober 2024 is het plan besproken in de gemeenteraad.
- Het Integraal Programma van Eisen is opgesteld en besproken in het college van B&W. Ook zijn de kaders voor de ontwerpfase vastgesteld.
- Het schetsontwerp werd een voorlopig ontwerp.
Nog te doen: Ontwerpfase
- Vanaf februari 2025 start het participatietraject. Hieruit volgt het Ruimtelijk Masterplan.
- Vanaf februari 2025 start het participatietraject. Hieruit volgt het Ruimtelijk Masterplan.
Nog te doen: Voorbereidingsfase
-
Nog te doen: Realisatiefase
-
Nog te doen: Nazorgfase
-