Plein 13
Van beton naar groen. Dat is de ultieme missie voor het plangebied van Plein 13. Een groen stadshart waar wonen, werken en stedelijk genieten samenkomen. Een gebied waar eigenzinnige, creatieve en ondernemende mensen elkaar straks weten te vinden.
Wat treffen we aan op Plein 13?
Wie nu op Plein 13 staat, ziet een grote parkeerplaats en kantoorpanden, die deels leeg staan of een woonfunctie hebben gekregen. In de nabijheid van het plein worden verschillende kwetsbare doelgroepen opgevangen.
Plein 13 is nu vooral een functioneel plein. Geen aantrekkelijk plein. Dat is zonde, want meer uitwisseling met de historische binnenstad zou van grote waarde kunnen zijn. Voor de leefbaarheid, de lokale economie en de beleving van de stad.
Plangebied Plein 13
Waar willen we naar toe met Plein 13?
In het gebied op en rond Plein 13 willen we waarde toevoegen door een prachtig groen stadspark te ontwikkelen, waar wonen, werken en elkaar ontmoeten centraal staan. Daarbij denken we aan een combinatie van dynamiek en rust.
Een groene bomenlaan begeleidt wandelaars via de Jacob Obrechtlaan, over het groene plein naar de historische binnenstad met winkels, theater, horeca en treinstation. Alles is direct op loopafstand.
Op en rondom het plein wisselen parkvilla’s en appartementcomplexen elkaar af. Met passende woningen voor elke doelgroep. Koopwoningen, huurwoningen, wat grotere appartementen tot aan kleinere eenheden voor de starter of eenheden waar zorg aan huis wordt geleverd.
Voor de zone langs het spoor denken we aan multifunctionele panden, waar kleinschalige ateliers, de creatieve maakindustrie en kleine productiebedrijven zich slim laten combineren met duurzame parkeeroplossingen. Op de hoek van de Erasmuslaan en Jacob Obrechtlaan is een mooi hoekpunt voor een appartement.
Centraal in het midden ligt een groen stadshart, waar wandelaars en fietsers voorrang krijgen op de auto. Hier kun je op een rustig plekje van de zon genieten. Of met elkaar afspreken in een paviljoen. Onderweg naar je werk, glip je nog snel even bij de bakker naar binnen voor een cappuccino en een croissant.
In je vrije tijd valt er genoeg te kiezen. Een avondje film, theater of keuvelen in de stad? Liever meedoen met een pittige work-out op het gemeenschappelijke sportplein? Nieuwe smaken proeven op de Grote Markt? Inspiratie vinden bij de ‘makers’ aan de overkant, … Legio mogelijkheden op loopafstand zijn denkbaar.
Plein 13 in de toekomst? Wij denken aan een levendig gebied, waar wonen, werken en stedelijk genieten elkaar perfect in harmonie houden.
Wat is er tot nu toe gebeurd?
De panden die op en rond Plein 13 staan, zijn deels in eigendom van de gemeente, deels in eigendom van derden. Eigenaars, huurders en bewoners zijn in september 2023 uitgenodigd voor een eerste informatiebijeenkomst.
Tijdens deze bijeenkomst zijn de globale ideeën in de vorm van maquettes en schetsen gepresenteerd. Verschillende ‘schaalmodellen’ om het gesprek te kunnen voeren met de direct belanghebbenden. Hieruit zijn nieuwe inzichten naar voren gekomen, die tot aanpassing van de schetsen leiden. Verder is het behoud van het stadskantoor een uitgangspunt voor de verdere planuitwerking.
Parallel aan de gesprekken met grondeigenaren is een quickscan uitgevoerd naar mobiliteit, natuurwaarden en de omgevingsveiligheid.
Uit al deze opgehaalde informatie is een concept Programma van Eisen opgesteld. Hierbij is uiteraard ook rekening gehouden met richtlijnen die de wet en het beleid voorschrijven.
Welke acties volgen?
Op dit moment werkt een stedenbouwkundig bureau aan nieuwe schetsen. Naast het tekenen, wordt er gerekend. Welke investeringen zijn nodig? Welke opbrengsten levert dit op? En is dit voldoende om tot een uitvoerbaar ontwerp te komen.
Zodra dit huiswerk is gedaan, zijn de kaders helder en kunnen we met de omgeving een participatietraject ingaan. Daarbij willen we tot een Voorlopig Ontwerp voor het gebied komen. Een ruimtelijk plan waarin alle onderdelen een plek krijgen. Een masterplan.
We verwachten in februari 2025 de uitnodiging voor de participatie te sturen. Een oproep wordt geplaatst op deze website, op de gemeentepagina en op onze socials. Grondeigenaren, huurders en bewoners van het projectgebied ontvangen een directe uitnodiging.
Planning
Momenteel bezig: Initiatiefase -
Benoeming Dominique Hopmans als projectwethouder.
Formulering projectopdracht. Vastgesteld door College van B&W.
Selectie Stedenbouwkundig bureau.
Ontwikkeling drie scenario’s op basis van geldend beleid, de Omgevingsvisie (Sleutelgebied Bergse Entree) en aanwezige expertise.
Reactie op ontwikkelscenario’s opgehaald bij grond- en vastgoedeigenaren, huurders, bewoners en gemeenteraad.Momenteel bezig: Definitiefase -
Uitvoeren quickscans naar mobiliteit, natuurwaarden en omgevingsveiligheid.
Nader uitwerken ontwikkelscenario, inclusief het Stadskantoor.
Toelichting beeldvormende raadsvergadering op 2 oktober 2024.
Opstellen Integraal Programma van Eisen.
Van Schetsontwerp naar Voorlopig Ontwerp.
Behandeling Integraal Programma van Eisen in het college van B&W in december 2024. Doel: vaststellen kaders voor ontwerpfase.Nog te doen: Ontwerpfase
In februari 2025 start de participatie met de omgeving. Gewenst resultaat: een ruimtelijk plan op hoofdlijnen, een Masterplan.
Nog te doen: Voorbereidingsfase
-
Nog te doen: Realisatiefase
-
Nog te doen: Nazorgfase
-