Waterfront

Met Waterfront willen we de stedelijke allure van Bergen op Zoom aan het water vergroten. De ingrediënten zijn er in de basis al. Hier voegen we innovatieve woonconcepten, ruige natuur, bruisende stadsoevers en aantrekkelijke routes naar de Binnenstad aan toe. 

Wat treffen we aan in Waterfront?

Waterfront is een prachtige plek om te wonen, te werken en te recreëren. Tegelijkertijd zien we kansen om de kwaliteiten van het gebied beter tot z’n recht te laten komen en woningen toe te voegen.  Zo krijgt het water in de Binnenschelde regelmatig een onvoldoende. Door het watersysteem anders in te richten, kunnen natuurlijke processen de waterkwaliteit op orde houden. Hiervoor is het belangrijk om de verbinding tussen water en groen te verbeteren.

Ook zien we een groot braakliggend terrein tussen de Geertruidaweg en de Calandweg en vragen we ons af of de vele parkeerplekken langs de Boulevard niet op een andere manier kunnen worden benut. Meer groen in combinatie met een andere oplossing voor parkeren. En wat als we de jachthaven verplaatsen? Geeft dat niet een aantrekkelijker beeld dan aanmeren in een industriehaven. 

Met de woningbouwopgave willen we de kwaliteiten van het gebied beter met elkaar verbinden. We bouwen nieuwe woningen en laten dit hand in hand laten gaan met het verbeteren van de waterkwaliteit, de recreatieve beleving, natuurontwikkeling en de routes naar de binnenstad, de Delta en de Brabantse Wal.

Waar willen we naar toe met Waterfront?

Uniek aan Waterfront is het beleven van waternatuur. Wie vertier en vermaak zoekt, doet dit aan de kant van de Boulevard. Stilte, vergezichten en rust zijn te vinden aan de kant van de Molenplaat, waar natuur afgewisseld wordt met een blik op de Delta. Deze kernkwaliteit willen we door ontwikkelen. Groene en levendige stadsoevers afgewisseld door ruige natuur. Goed toegankelijk vanuit de Binnenstad. Aangevuld met nieuwe en innovatieve woonvormen, die de unieke kwaliteiten van het gebied nog beter tot z’n recht laten komen. 

Op en langs het water kan actief worden gesport en zijn er tal van plekken waar we mijmerend kunnen bijkomen van de drukte van alledag. Ook kun je met je bootje of sup varen, aanmeren in een gezellige jachthaven en een terrasje pikken langs het strand. 

De ingrediënten voor al deze ambities zijn in Waterfront al aanwezig. We denken alleen dat ze net iets anders gemixt moeten worden om tot een fraaier stadsbeeld aan het water te komen. Het vraagt ook om schoon water in de Binnenschelde en meer groen. 

Om die reden werken we aan een stedenbouwkundig plan voor het gebied waarbij we de bouw van nieuwe woningen hand in hand laten gaan met de opwaardering van Waterfront als tweede hart van Bergen op Zoom.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Een gebiedsontwikkeling van deze omvang gaat in vele stappen. Samen met belanghebbenden willen we tot een toekomstvisie en ontwerp voor Waterfront komen. Een ontwerp dat aansluit bij de wet, het beleid en inspeelt op de wensen en zorgen van huidige en toekomstige bewoners. 

De eerste stap vond in maart 2024 plaats met de presentatie van de houtskoolschets. Een eerste denkrichting om het gesprek met bewoners, woningzoekenden, ondernemers, verenigingen, maatschappelijke organisaties en medeoverheden te kunnen voeren. 

De houtskoolschets is gepresenteerd tijdens vier informatiebijeenkomsten. Na de presentaties was er gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast bood een online enquête de mogelijkheid om een reactie te geven. Ook ontvingen we brieven van verschillende bewonersgroepen. Vertegenwoordigers van deze bewonersgroepen zijn op gesprek geweest bij de wethouder. 

Participatie houtskoolschets

De presentatie van de houtskoolschets (maart 2024) is als pdf en video te bekijken. Ook treft u hier het participatieverslag met de eerste bevindingen uit de online enquête aan en een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden naar aanleiding van de houtskoolschets.

Meer informatie

Welke acties volgen?

Volgende stap is het ontwikkelen van een voorlopig ontwerp. Dat gebeurt aan de hand van een Programma van Eisen. Hierin worden alle eisen, randvoorwaarden en wensen voor het Voorlopig Ontwerp in opgenomen.

De eisen komen voort uit de wet en het vastgesteld beleid door rijk, provincie en gemeente. Uitgevoerde onderzoeken leveren de bouwstenen op voor de randvoorwaarden. Uit de participatie tot nu toe halen we de wensen, zorgen en vragen van belanghebbenden op.

Participatie Voorlopig Ontwerp

In november start een volgend participatietraject om tot een Programma van Eisen en een eerste versie van een Voorlopig Ontwerp voor Waterfront te komen. Tijdens dit participatietraject bespreken we alle thema's die bij het inrichten van een gebied horen. Bekijk het programma en meldt u aan voor de eerste bijeenkomst op 12 november 2024 in Theater De Maagd in Bergen op Zoom. De aanvang is om 19.30 uur.

Meer informatie

Volgen er nog meer momenten om te participeren? 

Alle stappen in het ontwerp- en besluitvormingsproces zijn op een routekaart uitgezet. Op deze kaart kunt u precies zien, waar we nu in het proces staan, welke participatiemomenten nog volgen en welke besluiten aan het College van B&W en de Gemeenteraad worden voorgelegd. 

Open de volledige routekaart 

Planning

  1. Momenteel bezig: Initiatieffase -

    Benoeming Joost Pals als projectwethouder 
    Formulering projectopdracht. Vastgesteld door College van B&W 
    Selectie Stedenbouwkundig bureau
    Ontwikkeling houtskoolschets op basis van geldend beleid, de Omgevingsvisie (Sleutelgebied Waterfront), de pijlervisie Economie, de pijlervisie Sociaal en Veilig en aanwezige expertise
    Informatiebijeenkomsten in maart 2024
    Gesprekken met ondernemers, bedrijventerreinen, belangenverenigingen en medeoverheden gevoerd n.a.v. de houtskoolschets.
    Onderzoeken laten uitvoeren op gebied van mobiliteit, stikstof, natuurwaarden en het watersysteem.

  2. Momenteel bezig: Fase 1 -

    Participatiebijeenkomsten met bewoners voor nadere uitwerking Programma van Eisen en ontwikkeling Voorlopig Ontwerp (november/december 2024)
    Vaststellen Programma van Eisen door college van B&W en gemeenteraad (februari 2025) `
    Publieksbijeenkomst over het eindconcept van het Voorlopig ontwerp (maart 2025) 
    Vaststellen Voorlopig ontwerp door college van B&W en gemeenteraad (mei/juni 2025).

  3. Nog te doen: Ontwerpfase

    Participatie per deelgebied
    Opstellen definitief ontwerp per deelgebied
    Aanpassen Omgevingsplan
     

  4. Nog te doen: Voorbereidingsfase

    Doorlopen planologische procedure, waarbij belanghebbenden een zienswijze kunnen indienen en op een later moment beroep kunnen aantekenen.
     

  5. Nog te doen: Realisatiefase

    Projectontwikkelaars kunnen een aanvraag indienen voor een nieuwbouwproject. Deze aanvraag toetst de gemeente op basis van het Omgevingsplan. Klopt alles? Dan geeft de gemeente een vergunning af.  De plek voor de nieuwbouw wordt klaargemaakt om te kunnen bouwen en de bouw gaat van start. Ook de inrichting van het gebied begint.

  6. Nog te doen: Nazorgfase

    De woningen en het gebied worden opgeleverd.