Westersingel: een link naar het verleden

Wethouder Letty Demmers vindt de stadsreparatie Westersingel een hele mooie toevoeging voor de stad Bergen op Zoom. Ook voor jongeren die dicht bij het centrum willen wonen. "Het wordt een geweldige locatie om te wonen en we zetten ons cultureel erfgoed in voor de ontwikkeling van de stad." 

De stadsreparatie Westersingel. Daar zit een grotere gedachte achter.

Met de stadsreparatie willen we de verbinding tussen de binnenstad en de westkant van de stad herstellen. Vroeger kon je Bergen op Zoom zien als een oude sleutel. Het centrum als handvat, de steel onder de Gevangenpoort door naar de haven, de baard van die sleutel. De Westersingel heeft die sleutel als het ware afgebroken. Het is een soort autoweg geworden, wat ook begrijpelijk was in de periode van de jaren zestig toen ze ontstond. Want we hadden toen nog geen andere ontsluitingswegen. Nu zijn er andere ontsluitingswegen. Dat betekent dat we opnieuw naar de functie van de Westersingel in het totale mobiliteitsplan kunnen kijken. 

En dan komt die link naar het verleden. We zien de kans om dat beeld van die sleutel te herstellen, letterlijk te repareren. Terug naar wat eigenlijk de Westersingel moet zijn. Niet meer de grote verkeersrivier die het nu is. Dat is een hele mooie kans die we graag willen pakken. Daarbij willen we de verbinding herstellen door woningen te ontwikkelen op het terrein van de oude brandweerkazerne, op het terrein van de huidige Stoelemat en op het Koepelplein. Want daar stonden vroeger woningen. In die hele ontwikkeling onderzoeken we ook oplossingen voor onder andere parkeren en groen. Dus we nemen de handschoen integraal op. Voor de herontwikkeling werken we samen met de eigenaar van de Stoelemat. De andere twee gebieden zullen we openbaar aanbesteden.

Voor wie gaan we bouwen op de Westersingel?

Dat ligt ook aan de dichtheden die we wel en niet kunnen bouwen. Er wordt zeker gekeken naar jongeren, want het is natuurlijk dichtbij het centrum. Dat betekent dat we onderzoeken hoe je met kleinere eenheden iets kunt doen en daarmee meer volume kunt maken als het gaat over aantallen. Maar wel in een prijscategorie die voor meer mensen ook haalbaar is, want we bouwen voor iedereen. Ook bij de Westersingel hanteren we de regel dertig procent betaalbaar, veertig procent middensegment en dertig procent vrije sector. 

Wat is de relatie met je verdere portefeuille als wethouder?

Naast cultuur heb ik ook erfgoed in mijn portefeuille. Voor ons is het ontzettend belangrijk om het vele erfgoed wat wij mogen hebben in Bergen op Zoom, niet alleen te koesteren en te beschermen maar juist ook in te gaan zetten voor de verdere ontwikkeling van onze stad. Erfgoed kun je ook weer een extra betekenis geven. Voor bijvoorbeeld een aantrekkelijk woonmilieu. Door inderdaad dat gesprek te voeren over die reparatie van de Westersingel in relatie tot de Gevangenpoort, de Grebbe en de haven en de havenontsluiting. Dat is natuurlijk een hele mooie toevoeging voor de stad Bergen op Zoom. En ook voor mijn portefeuille. Het wordt een geweldige locatie om te wonen.